E.ART | WARSZTATY KULINARNE

E.ART | WARSZTATY KULINARNE

W dniach 21-24 października 2019 roku w ramach programu marszałkowskiego Społecznik 2019-2021 „Tradycje Ludowe Naszym Dziedzictwem Narodowym" odbyły się warsztaty kulinarne, zorganizowane przez Stowarzyszenie „na Poddaszu”. Celem projektu było, pobudzenie aktywności społeczności lokalnej sołectwa Orzesze oraz rozwój inicjatyw społecznych promujących lokalne walory dziedzictwa kulturowego. Podczas warsztatów, przeprowadzonych w dwóch etapach, uczono gotowania potraw opartych na kuchni staropolskiej. Pierwszy etap, przeprowadzony w Orzeszu, to:
- nauka trybowania kurczaków, które po przyrządzeniu stanowiły potrawę pod nazwą „kurczak w kurczaku”
- pieczenie ciastek maślanych bez spulchniaczy (same żółtka)
- sałatka warzywna na bazie białek, które zostały z pieczenia ciastek

Drugi etap, przeprowadzony w siedzibie Stowarzyszenia, to:
- gotowanie zupy grzybowej z grzybów leśnych i pieczarek
- kluski nadziewane grzankami z sosem jagodowym
- pieczenie chleba

Oba etapy zakończyła degustacja.

reginakulinarne
Zapraszamy do galerii